5 Sfaturi utile pentru a elimina pierderile de căldură din casă pe timp de iarnă - Ramplast
5 Sfaturi utile pentru a elimina pierderile de căldură din casă pe timp de iarnă

Iarna este anotimpul în care eficiența izolării casei este cea mai importantă. De la primele zile cu temperaturi mai scăzute, sistemele de încălzire funcționează în cele mai multe locuințe. Dar pierderea de căldură poate fi o problemă, iar utilizarea la maximum a sistemului de încălzire duce la facturi crescute la energie, mai ales în contextul actualelor scumpiri.

Încălzirea locuinței este costisitoare și fiecare proprietar caută să găsească cele mai bune soluții pentru a maximiza eficiența termică a acesteia. Prevenirea pierderilor de căldură este esențială din mai multe motive. Nu numai că poate reduce costurile pe termen lung la facturile de energie, dar transformă și atmosfera din locuință într-una confortabilă, sănătoasă și plăcută pentru toți membrii familiei. În rândurile ce urmează, vom detalia care sunt cauzele pierderii de căldură și soluțiile pentru a minimiza costul facturilor pe timp de iarnă.

Cauzele pierderii de căldură iarna
Geamuri montate incorect

1 din 3 locuințe pierde căldură pe la geamuri și uși. Mai ales în case și apartamente cu ferestre cu rame metalice, fără geamuri duble sau care prezintă montaj incorect. Montajul incorect poate însemna lăsarea unor goluri între cadru și fereastră care duc la pătrunderea aerului rece în locuință. De asemenea, etanșarea necorespunzătoare este un alt semn al montajului incorect, care duce la fluxul de aer rece în interiorul casei și la pierderea celui cald din casă. Despre montajul corect al ferestrelor și importanța acestuia se poate citi mai mult aici.

Izolație slabă

Cea mai mare cantitate de căldură pierdută este prin pereți. Găsirea modalităților de a îmbunătăți izolația caselor pentru a minimiza pierderile de căldură este un aspect esențial al unei case eficiente și durabile din punct de vedere energetic.

Din păcate însă, cei mai mulți proprietari de locuințe nu își dau seama pe unde scapă căldura din casele lor. Deși este posibil ca un curent de aer rece care trece printr-o fereastră construită sau montată inadecvat să fie detectat, majoritatea pierderilor de căldură din casă au loc în zone mai puțin vizibile.

Înlocuirea izolației este una dintre îmbunătățirile energetice cele mai costisitoare, așa că solicitarea unui audit energetic sau utilizarea unui dispozitiv de termoimagini este o idee bună pentru a ști exact unde sunt problemele.

5 sfaturi pentru a maximiza eficiența termică a casei
Eliminarea curenților de aer

Chiar și cel mai mic curent de aer poate face ca temperatura din interiorul casei să scadă drastic atunci când vremea este rece. Locurile obișnuite în care curenții de aer pătrund în casă sunt sub uși, în jurul ferestrelor (inclusiv între geamurile ferestrelor și cadru), din cauza montării incorecte sau a uzurii de-a lungul timpului. Un simplu prosop sau o pătură așezată la picioarele ușii poate împiedica trecerea curentului și poate menține casa caldă. Și banda adezivă de-a lungul marginilor geamurilor poate împiedica acei curenți de aer deranjanți să pătrundă aparent prin sticlă.

Aceasta este, însă, o soluție temporară, care aduce un confort în plus pe moment, dar care nu rezolvă problema. Problema se va rezolva atunci când ferestrele și ușile problematice vor fi înlocuite cu unele de calitate, montate corect. Chiar dacă pe termen scurt este mai costisitor, pe termen lung această investiție va economisi bani (atât la facturile viitoare, cât și la termenul de înlocuire viitor).

Iar noi, la Ramplast, vă punem la dispoziție o gamă varietate de profile PVC pentru uși și ferestre cu geam termopan, care să vă asigure tot confortul termic și fonic de care aveți nevoie.

Izolarea pereților

Indiferent că vorbim de bloc sau casă, dacă pereții nu sunt izolați corespunzător, există un risc considerabil de pierdere a căldurii și de creștere a facturilor. Izolația, atât pe interior, cât și pe exterior, este o investiție pe termen lung care ajută la economisirea banilor de pe facturi și asigură și un nivel mai ridicat de confort pentru locatari.

Îndepărtarea mobilei de pe calorifere

Poate părea cel mai logic mod de a-ți aranja camera de zi, dar o canapea amplasată chiar în fața unui calorifer ba bloca răspândirea căldurii în încăpere. Păstrarea caloriferelor fără obstacole este cea mai bună modalitate ca aerul cald să se disipească peste tot și să mențină casa caldă. În cazul în care caloriferul se află sub o fereastră, este recomandat ca perdelele să fie trase, pentru a nu bloca aerul cald într-un singur loc.

Așezarea unor covoare pe jos

Pardoselile cu gresie și podelele neizolate pot face o cameră să fie cu adevărat friguroasă. Pentru a rezolva această problemă, un covor așezat deasupra zonei reci de pe pardoseală poate fi de un real ajutor pentru a bloca aerul rece și, de ce nu, ar putea fi și un accesoriu care să completeze design-ul încăperii.

Ca o alternativă mai modernă și mai eficientă, putem vorbi de încălzirea în pardoseală. Deși costul pentru încălzirea în pardoseală este vizibil mai ridicat decât achiziționarea unui covor, investiția se va dovedi foarte utilă în timp, iar costurile facturilor a energie vor scădea considerabil.

Aerisirea casei o dată pe zi

Indiferent de anotimp și vremea de afară, aerisirea casei este un obicei „must do” pentru a asigura fluxul de oxigen și aer curat în interior. Pe timp de iarnă, recomandăm ca aerisirea să se facă o dată pe zi, timp de 10-15 minute, în momentul din zi când este cel mai cald, pentru a pierde cantitatea cea mai mică de căldură posibil. De asemenea, pe timpul acestui proces, termostatele să fie setate pe o temperatură inferioară, pentru ca centrala să nu pornească încălzirea inutil.

Odată ce principalele zone ale casei care provoacă pierderi de căldură au fost identificate, cel mai bun mod de a limita pierderea de căldură este printr-o izolație adecvată și geamuri și uși de calitate.

Iar noi, la Ramplast, oferim clienților noștri produse de cea mai bună calitate și monitorizăm întregul proces, de la alegerea ferestrelor, până la montajul acestora. Cu o experiență de peste 25 de ani în domeniu, suntem aici să ne asigurăm că ferestrele tale arată bine și își îndeplinesc rolul eficient, menținând căldura în casă și frigul afară.