Cum poți reduce facturile la energie prin câteva trucuri simple - Ramplast

Cum poți reduce facturile la energie prin câteva trucuri simple

Sunt deja câteva luni bune de când costurile la energie au început și au continuat să crească, schimbare pe care o simțim cu toții atunci când primim facturile exorbitante pentru utilități. Iar în anotimpul rece, când temperaturile sunt scăzute, ziua este mai scurtă și locuința trebuie încălzită în permanență, veniturile noastre au mult de suferit și multe familii sunt chiar în imposibilitatea de a achita integral costurile pentru gaze și curent.
Ce este de făcut în această situație? Cum ne putem încălzi locuința și păstra căldura în casă, dar, în același timp, să reducem și cheltuielile? Noi venim în sprijinul vostru cu câteva sfaturi utile, care să vă ajute să vă bucurați de confort termic, dar și financiar.

Modalități de a încălzi casa
Așa cum deja știți, locuințele pot fi încălzite prin multiple modalități și echipamente, cel mai frecvent întânită fiind încălzirea cu ajutorul centralelor termice. Însă, o dată cu evoluția tehnologiei, au apărut, pe lângă binecunoscutele calorifere electrice și aparate de aer condiționat, și multe alte instrumente de încălzire moderne, folosite cu succes, precum aerotermele, pompele de căldură, încălzirea în pardoseală, panourile radiante, șemineele etc.

Centrala termică este una dintre cele mai frecvente și eficiente modalități de încălzire a locuinței și este bine ca atunci când alegeți tipul de centrală potrivit pentru casa voastră să țineți cont și de combustibilul convenabil pentru voi (gaz, lemne, electricitate). Iar centralele termice performante care există în zilele noastre vă permit să le setați pe modul economic și să le programați să se oprească, de exemplu, atunci când plecați la birou și să pornească cu o jumătate de oră înainte de a vă întoarce acasă. În acest fel, veți avea și casa încălzită și veți face și economie la energie.

Pompa de căldură este o altă modalitate de a vă încălzi casa eficient și, în plus, și fără a polua, prin reducerea emisiilor de CO2. Prin folosirea pompelor de căldură, aveți surse gratuite de căldură (aer, apă, sol), căci, montată în exteriorul locuinței, o pompă preia căldura din pământ, apă sau aer și, cu ajutorul unui compresor, o transformă în apă caldă care ajunge, ulterior, în calorifere sau aeroterme. Vara, acționează invers, pentru a vă răcori casa.

Panourile radiante reprezintă o metodă modernă și inedită de a încălzi locuința. De fapt, panourile radiante încălzesc obiecte din interiorul casei voastre, folosind radiații electromagnetice invizibile ochiului uman și obiectele, la rândul lor, degajă căldura în încăpere. Panourile radiante se pot achiziționa din magazinele de specialitate și sunt disponibile în diverse mărimi și culori, astfel încât pot fi integrate cu ușurință în designul casei voastre.

Aerotermele au început să fie tot mai des preferate în casele românilor ca metodă de încălzire. Aerotermele se pot instala cu ușurință pe perete, sunt ușoare și utilizează convecția forțată, având capacitatea de a încălzi întreaga încăpere. În plus, aerotermele pot fi oprite atunci când nu sunteți acasă, contribuind astfel și la reducerea facturilor la energie. Singurul dezavantaj al folosirii aerotermelor ca metodă de încălzire este zgomotul pe care îl produc în timpul funcționării.

Încălzirea în pardoseală prezintă numeroase beneficii, dar este ceva mai dificil de montat și presupune costuri mai ridicate. Cum funcționează încălzirea în pardoseală? Corpurile de încălzit, electrice sau cu apă fierbinte, sunt așezate peste șapă, chiar sub nivelul podelei și produc căldură ce se propagă în toată încăperea. Astfel, confortul termic este mult sporit, calitatea aerului este crescută, iar facturile la energie sunt cu aproximativ 15% mai scăzute decât pentru modalitățile clasice de încălzire.

Șemineele nu doar că încălzesc locuința, dar au și un farmec aparte și un aspect estetic extrem de plăcut. Căci tuturor ne place să stăm lângă șemineu cu o cană de cafea fierbinte și o carte bună, nu-i așa? Iar șemineele din zilele noastre pot funcționa cu o varietate de combustibili – cu lemne, gaz metan, electricitate și bioetanol – ceea ce reprezintă un mare avantaj.

Modalități de a păstra căldura în locuință pe timpul iernii

Cum se pot încălzi locuințele am aflat mai sus. Însă ce putem face pentru a păstra căldura în casă sau chiar a spori cu 1-2 grade temperatura, fără a crește însă valoarea facturilor la energie? Iată o serie de sfaturi și trucuri simple, aparent banale, dar care funcționează în perioadele în care vreți să vă bucurați de mai multă căldură în locuință.
– Alegeți draperii și perdele din țesături mai groase pe timp de iarnă, care vor ține aerul cald în casă și vor reduce și riscul de apariție a igrasiei sau condensului. Există chiar și draperii speciale, ca o căptușeală care asigură o izolare termică.
– Nu blocați caloriferele/sursele de căldură cu piese de mobilier sau accesorii, căci acestea vor absorbi o mare parte din căldura din cameră și nu veți mai avea parte de o încălzire uniformă a încăperii.
– Profitați de lumina naturală din timpul zilei și de razele soarelui și lăsați-le să pătrundă în casă. Lumina oferă multă căldură naturală camerelor orientate spre soare, iar costurile sunt zero.
– Blocați aerul rece de la ușă sau ferestre cu garnituri de cauciuc autoadezive sau cu perne speciale, lunguiețe, pe care, cu siguranță, le-ați văzut pe rafturile magazinelor cu decorațiuni interioare.
– Dacă aveți ferestrele prevăzute cu obloane, țineți-le închise pe timpul nopții, pentru a păstra căldura în casă și ridicate în timpul zilei, pentru a lăsa lumina naturală să pătrundă în încăpere.
– Acoperiți zonele din cameră pe unde se poate pierde căldura – pereții și podelele. Acoperiți podeaua cu o mochetă și evitați folosirea gresiei, iar pereții, mai ales pe cei dinspre exterior, acoperiți-i cu corpuri de mobilier și, de ce nu, chiar cu decorațiuni chic, textile.
– Reduceți nivelul umidității din locuință cu ajutorul unui dezumidificator! Studiile au demonstrat că iarna, un nivel crescut al umidității accentuează senzația de frig și crește riscul de apariție a igrasiei și condensului!
– Cumpărați un termostat inteligent pentru centrala termică, în cazul în care nu aveți deja unul. Este extrem de util și puteți face programe personalizate pentru a găsi casa încălzită atunci când vă întoarceți de la birou sau dintr-o călătorie. În plus, puteți controla temperatura din casă chiar și de la distanță, cu ajutorul smartphone-ului și, foarte important, veți putea face economie de până la 10% la facturile la energie doar dacă veți reduce temperatura termostatului cu 1 grad, atunci când nu sunteți acasă.
– Izolați-vă casa! La început, costurile pot să vi se pară mari, însă, în doar câțiva ani, cheltuielile vor fi amortizate. Izolarea stopează pierderea căldurii din locuință și nu permite accesul umidității. Cele mai multe case noi au geamuri și pereți izolați, dar dacă locuiți într-o casă mai veche, este posibil să fiţi nevoiţi să verificați. Pentru izolarea locuinței se folosește polistirenul expandat, în timp ce pentru acoperiș este recomandată vata minerală.
– Folosiți un recuperator de caldură, acel dispozitiv care lasă aerul curat de afară să intre în casă atunci când aerisiți, la aproape aceeași temperatură cu aerul eliminat. Recuperatoarele de căldură sunt dotate cu un schimbător de căldură, prin care aerul introdus este adus la o temperatură apropiată de cea a aerului eliminat, folosind energia acestuia. Astfel, scăpați de grija aerisirii camerelor și vă bucurați și de reducerea costurilor la energie.
– Înlocuiți chedărele de la uși și ferestre sau, dacă este nevoie, schimbați în totalitate tâmplăria PVC. Poate fi un proces mai costisitor, dar, cu siguranță, este o investiție de durată și care, în timp, se va recupera prin reducerea facturilor la energie. Astfel, veți stopa sursele de curent din casă și pierderea căldurii. Iar dacă sunteți în căutarea unui producător de încredere pentru tâmplăria PVC, noi vă stăm la dispoziție cu o gamă variată de produse de calitate, vă consiliem în alegerea produsului corect pentru locuința voastră și monitorizăm întreg procesul de montaj.