Soluții pentru a combate poluarea fonică - Ramplast

Soluții pentru a combate poluarea fonică

Știm cu toții cum e când ajungi acasă, după o zi plină de alergătură sau de stat la birou și singurul lucru pe care ți-l dorești este să te relaxezi, să te odihnești și să te bucuri de confortul casei tale alături de cei dragi. Dar ce faci atunci când liniștea îți este tulburată de zgomotul străzii, de vecinii gălăgioși care stau la povești în fața blocului sau de câinele care latră agitat?

Ei bine, poate că cei mai mulți dintre noi s-au obișnuit să traiască așa și percep zgomotul ca pe ceva obișnuit, ceva ce face parte din cotidian. Numai că, atunci când zgomotul capătă caracter de permanență și depășește limitele admise, ajungem deja să vorbim de o poluare fonică, poluare ce poate avea urmări serioase și efecte dăunătoare pentru starea noastră de sănătate și pentru calitatea vieții.

Ce este poluarea fonică?

Poluarea fonică este un tip de poluare a mediului ce presupune prezența unor zgomote deranjante, ce depășesc limita de 65 dB ziua și 40 dB noaptea. Cea mai frecventă sursă de poluare fonică provine de la trafic, indiferent că vorbim de trafic rutier, feroviar, aerian sau claxoanele deranjante. Nu trebuie să excludem însă nici muzica pe care noi sau cei din jur o ascultăm la volum maxim, bormașinile vecinilor puse în funcțiune sâmbătă dimineața sau gașca de adolescenți care își desfășoară mica petrecere în fața blocului. Toate acestea, cumulate, pot reprezenta o amenințare reală pentru sănătatea și starea noastră de bine.

Cum ne poate afecta poluarea fonică?

Există mai multe paliere unde poluarea fonică își poate face simțită prezența și pune amprenta, iar noi le vom trece astăzi în revistă pe cele mai semnificative dintre acestea, cu care, poate, vă confruntați chiar și voi și încă nu ați conștientizat.

  1. Deteriorarea auzului este una dintre consecințele ce apar ca urmare a expunerii repetate la un nivel de zgomot ce depășește 80 dB. Astfel, celulele ciliate din urechea internă sunt afectate și distruse numeric, iar acuitatea auditivă scade semnificativ.
  2. Creșterea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale, întrucât nivelurile de zgomot ridicate sunt percepute de creierul nostru ca fiind un pericol.
  3. Probleme metabolice, digestive și intestinale.
  4. Creșterea riscului de apariție a diabetului zaharat.
  5. Tulburări ale somnului și chiar insomnii. Zgomotul constant poate crește producția de hormoni precum adrenalina și cortizolul, ceea ce conduce la o scădere a calității somnului, la o stare de iritabilitate și la oboseală, chiar dacă avem impresia că am dormit suficient.
  6. Creșterea nivelului de stres psihic pe care îl poate cauza poluarea fonică atunci când încercăm să ne concentrăm asupra unei activități sau, pur și simplu să ne relaxăm citind o carte. Menținerea unui nivel ridicat de stres pe termen lung poate duce la dificultăți de concentrare, pierderea atenției și, în unele cazuri, la probleme mult mai grav, precum depresia și anxietatea.

Așadar, așa cum se poate observa, poluarea fonică este o adevărată problemă a zilelor noastre, prezentă pretutindeni, pe care nu o putem evita în totalitate. Ce putem face însă pentru a diminua expunerea la poluarea fonică și a minimiza efectele nocive ale acesteia? Noi venim în sprijinul vostru cu câteva sfaturi utile care să vă ajute să vă îmbunătățiți calitatea vieții și să vă bucurați de liniște și confort la voi acasă.

Cum putem diminua poluarea fonică?

Poluarea fonică, așa cum probabil știți deja, nu este ușor de combătut și, de cele mai multe ori, necesită niște investiții financiare, investiții care, în timp, se vor dovedi a fi extrem de inspirate și vă vor îmbunătăți considerabil calitatea vieții.

Pe lângă binecunoscutele căști antifonice și dopuri pentru urechi care oferă protecție în fața expunerii la un zgomot de intensitate destul de redusă sau pe lângă plimbările în aer liber, în zone mai retrase, în care vă puteți bucura de liniște și de natură, abandonând, pentru câteva momente, zgomotul orașului, există o serie de metode prin care vă puteți izola fonic locuința.

De reținut că izolarea fonică face referire la reducerea zgomotului aerian și de impact din exteriorul unei încăperi, unde nivelul de zgomot este prea mare pentru a fi acceptat. În același timp însă putem vorbi și de corecție acustică, care presupune absorbția sunteului neplăcut și diminuarea ecoului dintr-o încăpere pentru a mări claritatea sunteului.

Cel mai bun moment pentru a începe procesul de izolare fonică a locuinței este fie atunci când achiziționați o casă nouă, ”la gri”, fie atunci când plănuiți renovarea actualei casei, pentru că, în funcție de tipul de zgomot cu care vă confruntați și de zonele din locuință pe care trebuie să le izolați, va fi nevoie de finisarea și zugrăvirea pereților, de refacerea podelei sau de înlocuirea ferestrelor și ușilor.

Izolarea locuinței se poate realiza cu:

  • Plăci fonoizolante – confecționate din materiale reciclabile, ce se utilizează în structura pereților și a tavanelor pentru îmbunătățirea izolării acustice. În plus, acestea asigură și o izolație termică eficientă și economisesc energia prin împiedicarea pierderilor de căldură în sezonul rece
  • Plăci de rigips umplute cu vată minerală de sticlă, al căror montaj necesită gletuirea și văruirea ulterioară a peretelui. Plăcile de rigips cu vată minerală de sticlă sunt extrem de eficiente în situația în care vă confruntați cu zgomot de la vecinii de deasupra sau din lateral.
  • Polistiren extrudat – acesta se montează în strat de 2-3 centimetri sub podea/parchet și își demonstrează eficiența mai ales în cazul în care zgomotul de la vecinii de dedesubt vă dă bătăi de cap. În același timp, va fi diminuat și zgomotul pașilor voștri.
  • Vopsea lavabilă fonoizolantă, folosită pentru a opri și a reduce propagarea sunetelor prin pereți, în cel mai eficient mod posibil.
  • Ușile din interiorul locuinței trebuie alese în așa fel încât să împiedice propagarea sunetului dintr-o cameră într-alta. O importanță deosebită însă o are ușa de la intarea în casă, pentru că aceasta este în contact direct cu spațiul de tranzitare comun, iar zgomotele produse de vocile vecinilor, de ascensor sau de trântirea ușilor pot fi, de multe ori, deranjante. O soluție este să alegeți uși din PVC, iar noi, la Ramplast, vă punem la dispoziție o gamă variată de modele și culori.
  • Ferestrele sunt foarte importante într-o locuință pentru că, pe lângă lumina și aerisirea pe care le asigură într-o încăpere, sunt și o metodă foarte bună de a vă izola casa din punct de vedere fonic. Iar noi, la Ramplast, dispunem de mai multe tipuri de tâmplărie PVC pentru ferestre cu geam termopan, având grosimi și dimensiuni variate, toate menite să asigure o izolare fonică și termică sporită.
  • Obloanele exterioare – care nu doar că arată foarte bine din punct de vedere estetic, dar ajută și la diminuarea zgomotului care provine din exterior.

Indiferent de tipul de izolare fonică pentru care optați, este important să știți că această decizie va contribui considerabil la:

  • Reducerea zgomotului perceput în plan orizontal și vertical.
  • Creșterea valorii de piață a apartamentului
  • Îmbunătățirea calității vieții, prin liniștea, confortul și relaxarea de care vă veți putea bucura în orice moment al zilei.