Atunci când alegi o fereastră de termopan din profil PVC, este important să te asiguri că investiția este la cel mai înalt nivel de calitate și să cauți producători cu notorietate și certificări.

Știai că…de multe ori aerul din casă este mult mai poluat decât aerul din exterior? Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că multe produse și materiale pe care le folosim la interior conțin substanțe nocive (detergenți, parfumuri, acetonă, soluții de igienizare etc.). Iar când vine vorba de clădirile de birouri, gradul de poluare a aerului din interior este și mai ridicat din cauza echipamentelor și a numărului mare de persoane care populează spațiile respective.

Ce este de făcut în acest sens și cum poate fi aerul din interior curățat cu ușurință? Ei bine, vei spune că problema se rezolvă prin aerisirea îndelungată a încăperilor și, eventual, cu ajutorul unui purificator. Dar ce faci atunci când și aerul exterior este poluat și, în loc să te bucuri de un aer curat, fresh, nu faci decât să aduci în casă miros de noxe și de fum?

 

Răspunsul pentru purificarea aerului interior este foarte simplu: plantele de interior, care, pe lângă îmbunătățirea calității aerului, contribuie și la creșterea umidității în spațiile cu aer uscat și la reducerea oboselii și stresului. În plus, plantele de interior au și rol estetic și pot fi folosite pentru a îmbunătăți design-ul unei încăperi, fiind ”accesorii decorative” care nu se vor demoda vreodată.  Sunt atât de versatile și aduc atât de multă culoare în casa ta, încât nu te vei plictisi de ele prea curând.

 

Beneficiile plantelor de apartament/interior

Plantele de interior nu doar că transformă dioxidul de carbon în oxigen, purifică aerul și înfrumusețează locuința, dar au și o mulțime de beneficii asupra stării noastre de sănătate fizică și emoțională. Specialiștii recomandă amplasarea unei plante de dimensiuni medii la fiecare 30 de metri într-o locuință.

 

Astfel, plantele de apartament contribuie la:

 • Reducerea durerilor de cap cauzate de respirarea unui aer închis, sufocant.
 • Scăderea tensiunii arteriale și a stresului, plantele de apartament având un impact asemănător cu existența unei pisicuțe sau a unui cățel într-un apartament.
 • Îmbunătățirea sănătății mentale pentru persoanele care se simt singure, depresive, copleșite de emoții sau anxietăți. Toate aceste momente sunt mai ușor de depășit atunci când vezi în jurul tău frumusețea plantelor care înfloresc și se dezvoltă armonios, indiferent de atenția pe care o primesc. Plantele induc o stare de bine, calm și optimism.
 • Reducerea simptomelor răcelilor. S-a demonstrat științific că existența plantelor de interior diminuează cu 30% simptomele răcelii, deoarece reduc praful din încăpere și cresc gradul de umiditate.
 • Prevenirea declanșării alergiilor. Copiii expuși la plantele de interior dezvoltă imunitate și toleranță la alergeni. Astfel, plantele de apartament acționează ca un vaccin contra-alergiilor, doar că sunt o variantă mult mai sănătoasă și mai naturală.
 • Îmbunătățirea somnului. Unele plante de interior, precum lavanda și gardenia, au același efect ca al unui somnifer. Liniștesc corpul, reduc tensiunea arterială și pulsul, iar somnul apare numaidecât și este unul lung și odihnitor.
 • Neutralizarea fumului de țigară. Țigările conțin 4000 de chimicale și toate acestea își găsesc locul cu ușurință în locuințele persoanelor fumătoare, îmbâcsind, la propriu, spațiul. Plantele de apartament, precum crinul păcii, absorb efectele nocive ce provin de la fumul de țigară și purifică aerul considerabil.
 • Creșterea puterii de concentrare. Oamenii de știință afirmă că o plantă amplasată în zona de lucru crește puterea de concentrare a creierului dacă este privită o dată la câteva minute.
 • Grăbirea vindecării pentru pacienții care au suferit o intervenție chirurgicală și, post-operație, sunt înconjurați de plante și flori.

 

Top 8 plante de interior

 

Am povestit mai sus despre multiplele beneficii ale plantelor de interior, însă, ceea ce trebuie să știi este faptul că nu orice plantă este recomandată, de exemplu, pentru dormitor sau camera de zi. Iată, mai jos, top 8 plante de apartament care, nu doar că îți vor înfrumuseța locuința, dar îți vor îmbunătăți și viața de zi cu zi.

 1. Ficusul este una dintre cele mai cunoscute și îndrăgite plante de apartament, pe care fie o avem chiar noi în locuință, fie am regăsit-o în casele părinților sau ale rudelor. Ficusul nu are doar un rol decorativ într-un spațiu, ci îmbunătățește și calitatea aerului și absoarbe câteva substanțe toxice periculoase care se regăsesc în aerul din locuințe – benzenul, tricloretilena și formaldehida.
 2. Levănțica este planta ideală pentru dormitor. Aceasta echilibrează energia din încăpere și induce senzația de somnolență. Levănțica nu trebuie să lipsească din locuințele persoanelor care suferă de insomnii sau tulburări ale somnului.
 3. Palmierul Areca este o plantă decorativă înaltă, cu aspect de tufă, a cărei origine este strâns legată de zona tropicală. Mai este numit și palmier-fluture și completează perfect design-ul locuinței tale. În urma unor cercetări științifice, s-a demonstrat că palmierul Areca ocupă un loc de cinste în rândul plantelor de apartament benefice pentru sănătate, având abilitatea de a înlătura din atmosfera formaldehida (afectează sistemul nervos, provoacă dureri de cap, amețeli și oboseală), toluenul (poate duce la stări de somnolență și vertij) și xilenul (în doze mari afectează sistemul circulator).
 4. Azaleea este o altă plantă superbă, care oferă culoare încăperii, dar care are și proprietatea de a purifica aerul. Absoarbe foarte bine amoniacul, care este degajat în aer din detergenți și produse de curățare și are proprietăți antiseptice și antireumatice. Azaleea iubește lumina, însă nu trebuie lăsată în bătăia directă a razelor solare.
 5. Filodendronul este cea mai comună plantă de apartament, este originară din Brazilia și are avantajul de a necesita o îngrijire minimă. Filodendronul este ideal a fi amplasat în camerele cu aer uscat, unde există sobe sau calorifere, ajutând la menținerea constantă a umidității. În plus, filodendronul purifică aerul și absorabe substanțele toxice.
 6. Gerbera este o plantă potrivită pentru apartament dacă îți dorești o pată de culoare în locuință și să te bucuri de feeria de culori atunci când înflorește. Gerbera are beneficii pentru starea noastră de sănătate și înlătură din aer benzenul (o substanță cancerigenă, cu efecte extrem de dăunătoare asupra sistemului nervos central), formaldehida și tricloretilena (expunerea prelungită la această substanță crește riscul apariției cancerului de ficat sau rinichi).
 7. Cactusul nu este, neapărat, printre cele mai frumoase plante decorative, însă, beneficiile pe care le poate aduce într-o locuință sunt incontestabile. Cactusul absoarbe gazele nocive, purificând aerul și degajând oxigen pur. În plus, specialiștii afirmă că puterea unui cactus de a absorbi undele electromagnetice este foarte mare, tocmai de aceea este bine să fie amplasat lângă televizor.
 8. Lămâiul este o plantă superbă, care emană un miros extraordinar de fresh și de plăcut și absoarbe umiditatea din aer. În plus, curăță aerul de substanțe dăunătoare. Lămâiul iubește soarele și trebuie udat regulat.

 

Nu uita însă: indiferent ce plante de apartament alegi și oricât de ușor s-ar îngriji acestea, toate necesită lumină și căldură și, în cele mai multe cazuri, trebuie să le amplasezi la fereastră sau destul de aproape de o sursă de lumină naturală. Așa că, dacă ferestrele tale actuale nu aduc suficient de multă lumină naturală în casă sau, după caz, dacă nu sunt bine montate sau de calitate și îți dorești să le înlocuiești, echipa Ramplast îți stă la dispoziție cu o gamă variată de produse, te consiliază în alegerea produsului corect pentru locuința ta și monitorizează întreg procesul de montaj.